15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.traildeer.com 300
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bol si už pozrieť Bike Park Szczyrk?

Marek Chabros Jumping
0 Comments

Cez víkend sme sa vybrali uzavrieť bike parkovú sezónu a to asi v posledných strediskách, ktoré ešte takto neskoro boli otvorené a to u našich poľských susedov, konkrétne v Szczyrku a v pôvodnom pláne bolo naše obľúbené Enduro Trails v Bielsko Biala, kam sme sa nakoniec nedostali, ale k tomu viac v ďalšom poste. Podporiť v jazdení nás prišla aj Vlaďa WL.RO a pridal sa aj naskillovaný Marek z poľského 43ride.

Začnime ale pekne po poriadku Szczyrkom, ktorý je vlastnený a prevádzakovaný slovenskými Tatra Mountain Resorts a náchádza sa necelú pol hodinu od Bielsko Biala a cca. 3h od Bratislavy. Na úvod rovno výstraha, keďže vrchol lanovky – aj kabínky aj päť sedačky je odrkytý a často tu silno fúka, pri návšteve rátajte s tým, že vám park môžu práve vďaka vetru zavriet skôr, tak ako sa to stalo nám v sobotu a to už druhý krát z dvoch návštev, či je to len naše šťastie alebo tak častý jav to nevieme. 

Ráno však počasie vyzeralo super a teda sme sa s vervou vrhli… Do radu na lístky. Megalomanské parkovisko pred lanovkou sa tu už do 10.30 zaplnilo totálne a o hodinu neskôr bola aj väčšina druhého zaplnená (ale miesta bolo stále dosť), takže odporúčame prísť čo najbližšie k otváračke. 

Pro tip: ak si myslíte (podobne ako my), že kúpiť si lístok online, ako majú všade na tabuliach bude dobrý nápad, a vyriešite veci rýchlejšie, ste na omyle. Online cez GoPass si síce viete kúpiť lístok, ešte aj o čosi lacnejšie, ale vráti sa vám to, keď vám teta bude fixkou vypisovať meno na kartičku a ľudia za vami budú vďační za váš nákup online… 

Na úvodnú lanovku sme sa ale následne dostali behom 5 minút. Treba povedať, že majú super priestorné lanovky pre dvoch jazdcov aj s bajkami, nemusíte nič dvíhať ani špekulovať ako ich tam dať. Do konca ako mi povedal jeden poliak (cześć Lukas!) podľa počtu jazdcov upravujú počas dňa počet kabíniek pre bajkerov vs. pre turistov, teraz bola až každá tretia pre turistov a že niekedy dajú aj každú štvrtú. Z tohto by sa mohli poučiť napr. na Malinom Brde, keďže tu to býva na striedačku napriek tomu, že turistov býva málo a turistické kabínky potom jazdia naprázdno a bajkeri stoja úplne zbytočne v radách. 

Konečne však k trailom a jazdeniu. Szczyrk má síce „len“ 4 trate – Hip Hoppa, Zboj, Otík a Otesánek, no je tu čo robiť na celý deň, keďže trate sú naozaj dlhé a aj relatívne náročné. Hip Hoppa už podľa názvu jasne naznačuje charakter a to kopec lavíc, dvojek, step down-ov či klopiek v dobrej rýchlosti potešia každého milovníka flow-u a air tíme-u aj keď miestami by mohla byť o čosi strmšia. Keďže my však máme oveľa radšej prírodné Enduro jazdenie najviac sme sa tešili na trate Zboj a Otík a taktiež na čierny Otesánek. A tie veru nesklamali. 

Na nich môžete čakať obrovský kopec koreňov v lesných segmentoch striedanými otvorenými rýchlymi pasážami, niekoľko pekných switchbackov a hlavne nespočetné množstvo rôznych dropov od úplne malých, či už z pňov, skál či hliny čo sa dajú bez problémov rollnúť až po relatívne sketchy vysoké dropy do strminy s milým dopadom do voľných kameňov. Náš najoblúbenejší trail je určite Otík, Zboj síce má tiež čo to do seba, no treba na ňho trocha došlapať a je taký trocha rozpačitejší, pomalší a niektoré sekcie tam mali možno až priveľa koreňov 🙂 

Otík naopak je veľmi rýchly a pocitovo vyjazdenejší, takže sa ľahšie hľadajú lajny a je zábavnejší. Charakterovo je to v podstate to ísté, no musím povedať, že napriek tomu, že sme si mysleli, že po dvoch troch jazdách tých istých trailov to už bude nuda, opak je pravdou. S každou jazdou nájdete lešpiu lajnu a mne sa teda naskákať všetky dropy podarilo až v tej poslednej a tá bola zdaleka najlepšia. 

Čo sa týka Otesánka, jediného čierneho trailu tam to už nebolo také ružové. Za prvé trail nebol udržiavaný, (tu však treba povedať, že ostatné boli v top stave, ani Hip Hoppa ani žiadne iné nemali rolety alebo rozbité časti). Otesánek bol celý pokrytý lístím a to zrovna tomuto už tak náročnému trailu na jazditeľnosti nepomohlo. Má v podstate dve naozaj ťažké sekcie a vzhľadom na obťiažnosti v iných bike parkoch by som povedal, že sú skôr double black ako iba black. Prvá má relatívne vysoký drop do strminy s veľmi krátkym a ostrým nájazdom z klopky a druhý dvoj drop asi v polke trailu tiež do veľmi strmého terénu, kde sa to pomaly pešo ani nedalo zísť. Okrem toho je tu asi 5 veľkých gap jumpov, ktoré už sú naozaj pre tých skúsených. Na ne sme si nechali chuť radšej zájsť a šli späť jazdiť Zboj a Otíka. 

Celkový zážitok zo Szczyrku bol veľmi prekvapivo výborný. Aj napriek prvotným pocitom je to určite park hodný celého dňa jazdenia a je tu aj menší skill park, ktorého hlavným highlightom sú tri dropy s nájazdom cez skaly, kde najväčší má 1.8m a je ideálny na tréning vyššieho dropu. Tu sme sa vyšantili a porobili fotky so západom slnka. Rozhodne teda Szczyrk pri plánovaní ďalšieho výjazdu do Poľska nevynechajte. Ak sem doplnia ešte jednu dve trate to bude naozaj super bike park neďaleko našich hraníc.

P.S. Ak tu náhodou budete tak sa zastavte na večeru či obed v Markovej Destilowni, reštaurácií asi 5 minút autom v centre Szczyrku, určite to neolutujete. 


Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply