15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.traildeer.com 300
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

3 dôvody prečo ísť do Finale Ligure na jeseň + naše top traily.

0 Comments

Pre mnohých vysnívaná destinácia, ktorú by radi aspoň raz v živote navštívili a pre tých, ktorí Finale už odskúšali zase asi to najoblúbenejšie miesto na jesenné jazdenie. My vyrážame na náš prvý spoločný výjazd v spolupráci so Sara’s Italy už o tri týždne v sobotu 13.11. Preto sme pre tých z vás čo sa majú záujem pridať pripravili tri najlepšie dôvody prečo by Finale malo byť na zozname každého bajkera a prečo je jeseň najideálnejším časom ho navštíviť.

Teplo
V prvom rade, keďže sa jedná o mále prímorské mesto v talianskej Ligúrií, možeš narozdiel od Slovenska počas októbra a novembra očakávať parádne podmienky na jazdenie. Konkrétne príjemných 16-20 stupňov, ktoré v spojení s full face helmou a vývozmi sú priam ideálne nato, aby sa človek veľmi nezapotil a ani na seba nemusel nahadzovať extra vrstvy. Od decembra do marca už sa tu teplota pohybuje v priemere iba okolo 12 stupňov, teda sa stále dá jazdiť na slnku, no v spojení s vetrom už je to relatívne chladné počasie. Na zimu existujú oveľa lepšie destinácie (Malaga, Mallorca, Kanárske ostrovy), kde sa teplota pohybuje bližšie k ideálnej 20tke. A čo sa týka samotného leta, z našich skúseností od júna do septembra sa sem treba ísť radšej okúpať, keďže priemerná teplota sa hýbe okolo 24-30 stupňov a to na často otvorených trailoch na priamom slnku už nie je až tak príjemné. My sa sme tu čisto náhodou objavili v júly a po prvej jazde sme sa radšej šli kúpať a jazdenie zabalili. 

Príroda a kúltúra
Kombinácia mora a jeho pobrežia, typickej prímorskej prírody s ihličnanmi, olivovníkmi či rôznymi ovocnými stromami a nádherných výhľadov priamo z trailov je pre mnohých veľmi dôležitým dôvodom, prečo sa do Finale pravidelne vracajú. Či už ide o výhľady na more, tých tu síce nie je mnoho, ale sú o to krajšie, alebo o výhľady do vnútrozemia na okolité kopce či dedinky, človek sa často v strede trailu zastaví a nevie sa doslovo vynadívať. Povrch je tu podobne ako všade pri mori relatívne suchý a prašný, s množstvom skál a voľných kameňov. Výhodou vo Finale však je obrovské množstvo trailov, a povrch sa tu od oblasti k oblasti strieda a tým je celý zážitok rôznorodejší. Kultúra u bajkerov nebýva zrovna silný dôvod prečo sa niekam vybrať na výlet, no historické časti, ako aj hrady, či opevnenia vo Finale či Pietre dotvárajú celkový zážitok z celého výletu. A k tomu výborné morské špeciality ako napríklad tieto gnocchi s obrovskými krevetami, ktoré si každoročne dávame pridajú zážitku čerešničku na torte.

Traily, traily a traily
Samozrejme najdôležitejšou ingredinciou v koktejli dôvodov prečo ísť jazdiť do Finale sú samotné traily. Za Mekku Enduro jazdenia je považované práve aj vďaka tomu, že sa tu každoročne odohráva svetový pohár Enduro World Series EWS. Tým pádom sa tu každoročne vloží veľmi veľa úsilia na údržbu a výber tých najlepších trailov na jazdenie. A je ich tu priam nespočetné množstvo. Trailforks.com tvrdí, že ich spolu v oblasti Finale Ligure je 215 rôznej úrovne, spolu aj s výšľapovými ako aj zjazdovými. Rôzni ľudia na Youtube hovoria o 100+, no tých najznámejších Enduro trailov je tu okolo 60 a to každoročne pribúdajú nové a sem tam sa nejaký vytratí. Spolu cez 1000km trailov je naozaj parádna nádieľka hodná nie jednej, ale aj niekoľkých návštev. Zatiaľ myslím až na lokálnych sprievodcov nepoznáme nikoho, kto by ich mal pojazdené všetky. Keďže je ich tak veľa nedá sa ich hodiť do jedného vreca, je tu cca. 10 samostatných oblastí a v každej z nich je niekoľko unikátnych trailov na preskúmanie. Preto sme pripravili zhrnutie tých najoblúbenejších či už pre nás alebo našich kamarátov:

Technika
Ak máš rád technickejšie traily s množstvom skál, dropov či switchbackov, prípadne to celé v kombinácií so strmším sklonom tak oblasť Madonna della Guardia s trailami Caciattore, Kill Bill 1 & 2 či rovnomenným Madonna Della Guardia veľmi potešia. Cez kopec taktiež technickejšie náročnejšia oblasť je Orco Feglino s jej Little Champery, Ca Bianca a Bianca Alternative, ako aj o čosi jednoduchšími Oribago a Oribago 2 a Pino Mortom, ktoré sú naozaj skvelé.

Taktiež môžeme spomenúť aj technickejšie traily v oblasti Feglino, a to Neanderthal, Cromagnon s prejazdom popod ikonickú skalu či mierne rozpačitejší Otzi trail.

Flow
Klasika v rámci Finale sú traily napríklad Base Nato, pri bývalej NATO základni vo výške 1000 mnm., ktoré sú vhodné na úvod, keďže ide o menej strmé ako aj menej technické traily, zato však veľmi rýchle a zábavné, kde sa môžu rozjazdiť aj menej pokročilí jazdci. Ide napr. o trail Base Nato, H s jeho dvoma časťami alebo Madre Nature. Veľmi zábavné sú aj dlhokánske dvojdielne Crestino 1 & 2 s celkom 6,6km zjazdu či kombinácia Cravarezza, Ingegnere a spodok Crestina.


Zlatý Stred
Niečo medzi teda aj rýchlosť aj techinka a trocha iným vnútrozemnejším charakterom je dobrou voľbou oblasť Pietra Ligure s jej stredne ťažkými trailami Hellboy 1&2, Hiroshima či Oltrefinale či Titalana. Neďaleko je aj ťažký a technický Karma trail, ktorý ide čiastočne po hrebeni, avšak po veľkých búrkach býva v zlom stave a nie je pravidelne udržiavaný. Keď je však otvorený tak týchto 6,5km čierneho tracku stojí naozaj zato a z jeho začiatku je krásny výhľad ako aj pekné fotky.

Foto traily
Apropo miest na pekné fotky, teda trailov a mora tu napriek tomu, že ide o prímorskú lokalitu, žial veľa nenájdete. Na to sú oveľa vhodnejšie zimné lokality Kanárske ostrovy, Madeira či Mallorca, kde sú často traily priamo na útesoch nad morom. Avšak aj vo Finale sa dá nájsť niekoľko spotov na foto s morom a trailami. Viete ich urobiť napríklad v oblasti Varigotti – je tam hneď niekoľko trailov ako napr. Balcone East či Balcone West, DH Uomini či ľahšou alternatívou DH Donne, či ďalej až v oblasti Bergeggi napr. na traily Mao Crest.

EWS
No a samozrejme keďže sa tu na konci septembra udialo tohtoročné kolo EWS sa môžeme pozrieť aj po stope enduro série, ktorá tento rok prebehla na trailoch v tejto zostave: S1 – Base Nato a jej rýchle traily; S2 – Cravarezza, Ingenere, Crestino, o čosi náročnejšie, no stále veľmi rýchle; S3 – Little Champery, Bianca Alternative, páradny technický nášup; S4 Final-Borgo, Castel Gavone, Pian Marino a kombinácia technického jazdenia a flowom.

Trailov je tu ešte o mnoho viac a určite sa nájdu aj ďalšie skvelé, ktoré sme prehliadli, alebo zabudli pridať. Na našom spoločnom výlete v strede novembra (viac info tu) si počas 4 dní vyberieme tie najlepšie z nich, a pre tých, ktori budú mať energiu, môžeme pridať aj 5ty deň jazdenia a dať si to najlepšie z predošlých dní.

Veríme, že sa ti návšteva Finale pozdáva rovnako ako nám a daj nám prípadne vedieť, o aký typ jazdenia by si mal najväčší záujem. Ak si už si to šťastie mal a Enduro Mekku navštívil daj nám vedieť, ktoré traily sa ti páčili najviac, prípadne, ktoré by si už druhý krát nešiel nech ich vynecháme.

Viac info k nášmu výletu do Finale nájdete tu.

Photo credits: Fotky boli poskytnuté buď lokálnymi sprievodcami, alebo pochádzajú z našich návštev Finale, a niekoľko z nich bolo stiahnutých z fotiek oblasti Finale na trailforks.com.

 

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply