15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.traildeer.com 300
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Report z pojazdu Hrebeňom Inovca

0 Comments

Minulú sobotu, 14.08.2021 sme strávili výletom pozdĺž hrebeňa Inovca. S Robom našim lokálnym sprievodcom, ktorý nás celý výlet viedol a zabezpečil aby sme nemuseli pozerať do mapy a po značkách sme sa stretli v Piešťanoch, kde sa náš výlet aj nakoniec skončil. Tu sme zaparkovali autá a dohodnutým shuttle sme sa spoločne vyviezli k chate Inovec. Odtiaľ sa, už len za vlastné, začalo naše MTB dobrodružstvo.

Od chaty Inovec je to cca 200 výškových na najvyšší vrch trenčianskeho regiónu – Považský Inovec (1041 m n. m.). Na vrchole sme vybehli na rozhľadňu menom Helena, ktorá bola pôvodne postavená ako meteorologicko-telekomunikačná veža a neskôr sprístupnená aj verejnosti. Je z nej 360° výhľad do ďalekého okolia aj keď vďaka vysokým teplotám bol mierny opar nad krajinou, a preto sme si ho až tak nevychutnali.

Ešte pred zjazdom sme od Roba na úvod dostali krátky brífing o tom, čo nás dnes čaká, načo si dávať pozor a základné bezpečnostné info. Nasadili sme chrániče, spravili krátky check výbavy a pustili sa hrebeňom a jeho úzkymi cestičkami cez Palúch, vrch Krželnica, Jakubovú, Vtáčí Vŕštek až k rozdvojke na Pánsku Javorinu. Tieto cestičky sú naozaj krásne a zároveň zábavné, aj keď si každú z rýchlych častí musí človek vyšlapať.  

Komu by sily stačili, vie si od rozdvojky výjazd predĺžiť a vychutnať si ďalšie výhľady z rozhľadne na jej vrchu. Komu by zas nestačili a mal by chuť na trochu endurkového jazdenia, prípadne bike park, tak sa vie pri vrchu Krželnica odpojiť a zísť smerom do Kálnice, kde nájde obľúbený Kellys Bike Park Kálnica.

My sme však pokračovali ďalej smerom cez Prieľačinu, Skaliny, Končité až pod Bezovec, kde sme mali plánovanú obednú pauzu. Pod Bezovcom je niekoľko chát a penziónov, kde sa dá najesť, našim výberom bola kapustnica a langoš v tamojšej Kolibe.  

Za zmienku a zastavenie sa určite stojí sedlo pod Skalinami. Je to nádherná a obrovská lúka s výhľadmi na jednu aj druhú stranu. Za nás osobne, čo sa výhľadov a atmosféry týka, absolútny favorit. Celý pojazd Inovcom je vzácny aj tým, že tu nestretnete až tak veľa ľudí a môžete si tak ticho prírody a príjemnú atmosféru vychutnať ešte viac.

Z Bezovca naše kolesá smerovali na ďalší vyhliadkový vrchol – Marhát (748 m n. m.). Cesta medzi Bezovcom a Marhátom síce ide po zvážnici, no naozaj sa oplatí, keďže výšľap aj zjazd z Marhátu je ozajstná chuťovka. Rozhľadňa z neho ponúka výhľad až na tri samosprávne kraje – nitriansky, trnavský a bratislavský. Po krátkej pauze nám Robo oznamuje, že nás na najbližších kilometroch okrem kamenistejšieho až skalnatejšieho pojazdu čaká aj žihľavová kúra zdarma. Pre tých čo majú radi technickejšie jazdenie v kombinácií s krásnou prírodou si tu prídu na svoje. Úzky relatívne strmý trail presne na hrane hrebeňa s množstvom zákrut, kameňov, koreňov a skál vie naozaj potešiť aj tých najnáročnejších jazdcov. Ak si nedáte pozor, tiež sa tu dá ľahko vykúpať v žihľavovom kúpeli. Pŕhľava tu síce na nohách a rukách nepoteší, no nádherne dotvára okolie a trail zarezaný pomedzi ňu je o to krajší.

Avšak nie je to tu naozaj pre neskúsených jazdcov, a tí si to budú buď musieť stlačiť na ťažších úsekoch, alebo sa dolu vydať opačnou stranou po zvážnici. Pokiaľ na Marhát bola naša cesta väčšinou v štýle zjazd dole a potom zas trochu hore, od Marhátu sa to mení skôr na zjazdy dole a len menšie kopčeky hore. Trailami a cestami nás previedol Robo, my sme si len užívali jazdu a adrenalín.  

Ako čerešníčku na torte sme za odmenu dostali až k trailu Striebornica. Jeho horná časť je skalnatejšia a ak to tam nepoznáte, tak si to radšej predtým choďte obzrieť. Spodná časť má už flow charakter, dá sa tam naozaj dobre zabaviť a mal by to zvládnuť aj menej skúsený jazdec, keďže sa všetky skoky aj vlny dajú prejsť.

Aj keď by sa mohlo zdať, že pojazd hrebeňom Inovca zvládne naozaj každý, určite to nie je výlet pre začiatočníkov. Rýchle zjazdy striedajú výšľapy, úzke chodníčky s voľnými kameňmi a správnym výberom stopy vedia vyškoliť aj skúsenejších jazdcov, technické výšľapy alebo nosenia cez skaly zas preveria fyzickú kondíciu. Ak ešte aj nepoznáte okolie, tak si zbytočne navýšite počet kilometrov a výškových metrov, lebo sa veľmi ľahko môže stať, že buď miniete odbočku a budete sa musieť vrátiť (samozrejme smerom hore) alebo pôjdete zbytočne naokolo cez kopec.

Celý výjazd sme absolvovali pod vedením Roba ako nášho lokálneho sprievodcu, ktorý nám vždz presne povedal, kde sa práve nachádzame, čo a kde môžeme vidieť, čo nás ešte čaká, ale hlavne nás vopred informoval o možných nástrahách na trati – ako napríklad padnutý strom, vymytý rigol po posledných dažďoch, pŕhľava, náročná kamenistá pasáž a pod. Taktiež nám ušetril veľa síl, keď sme nepotrebné alebo nudné úseky obišli alebo si nabrali čerstvú vodu zastávkou pri prameni, ktorý by sme minuli.

Celkovo sme prešli 52 kilometrov a nastúpali 1389 výškových metrov. Pojazd sa dá rôzne upraviť, predĺžiť alebo skrátiť, zjednodušiť alebo aj spraviť ešte náročnejším. Hrebeňovka Inovca je určite najmä vhodná pre XC jazdcov, all-mountain či enduro jazdcov (verzia so zakončením v Bike Park Kellys Kálnica), ale je taktiež ideálny aj pre e-bikerov, avšak tu je potrebné mať už skúsenosti s jazdou v lese a horách, keďže naozaj nejde o jednoduchý výlet či už na techniku (e-bike je vďaka váhe zložitejší na ovládanie a hlavne v ťažkých sekciách) alebo výdrž aj s batériou.

Pojazd hrebeňom Inovca celý alebo len jeho časť si určite zopakujeme. Ďakujeme za účastníkov ako aj za nás Robovi za skvelý MTB zážitok a tešíme sa keď sa uvidíme nabudúce na trailoch. Ak by ste mali akékoľvek otázky alebo sa pojazdu chceli zúčastniť, neváhajte nám napísať. Viac info o pripravovaných dátumoch pre tento výlet nájdete tu.

Všetky fotografie

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply