15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://blog.traildeer.com 300
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Prečo jazdiť s trénerom MTB a kde ich na Slovensku hľadať?

0 Comments

Poznámka pre netrpezlivých: termíny tréningov a kempov nájdete v spodnej časti článku.

Bajkovanie je pre mnohých z nás ten najkrajší šport. Spojenie zábavy z jazdenia na trailoch s pobytom v prírode,  obklopený lesom a krásnymi výhľadmi, či už sám alebo s kamarátmi, je to čo nás všetkých teší najviac. No bajk, podobne ako iné športy, je krásny aj tým, že dáva viac menej nekonečné možnosti posúvania sa vpred. Či už zvyšovaním záťaže vzhľadom na vzdialenosť, alebo zdolávaním čoraz ťažších trailov a prekážok na nich. 

S tým je však spojené aj vyššie riziko zranenia, čo vidíme žial oveľa častejšie ako by sme radi. Preto sme pre vás pripravili prehľad možností ako a kde si viete zlepšiť vaše schopnosti tým najefektívnejším spôsobom – a to tréningom pod vedením skúseného trénera. Ten vás prevedie metodikou na naučenie danej techniky ďaleko rýchlejšie a s oveľa lepšími výsledkami, ako keď sa o to snažíte  sami.  

Tréner vám nedá len teoretické základy a odporúčania, ktorých je plný internet, no jeho najväčšia pridaná hodnota spočíva práve v tom, že dostanete ihneď spätnú väzbu a teda od začiatku nerobíte chyby, ktoré by ste bez jeho dozoru nespozorovali. Tým sa hlavne v prípade začiatočníkov vyhnete budovaniu  zlozvykov, ktoré v najlepšom prípade budú len znamenať, že sa ich v budúcnosti budete musieť krvopotne odnaučiť, a v tom horšom, že vďaka nim spravíte chybu priamo v akcii a povedie to k obávanému pádu.

Skúsený tréner či už priamo alebo z videa, ktoré väčšina z nich používa ako pomôcku, ihneď vidí a vie ukázať kde je problém, následne poradiť čí prípadne cvičenia prispôsobiť tak, aby ste sa posunuli vpred.  

Z týchto dôvodov sú bajkové tréningy čoraz populárnejšie a začína pribúdať aj ich trénerov.  Väčšina je zameraná na rôzne úrovne jazdenia od začiatočníkov, cez pokročilých až po expertov, alebo na zvládnutie konkrétne techniky – klopky, dropy, skoky, technické jazdenie atď. Obrovská pridaná hodnota podľa mnohých je aj to, že si vďaka pravidelným tréningom vedia vôbec nájsť čas trénovať, a že ich to prinúti venovať sa zlepšovaniu.

Exitujú aj skupinové tréningy, kde sa spoločne s ďalšími bajkermi zlepšujete, čo pomáha aj v tom, že vidíte čo robia ostatní, čo pre nich funguje a čo nie. Ďalej väčšina trénerov poskytuje aj individuálky, síce drahšie, ale väčšinou prinášajúce oveľa lepšie výsledky, keďže sa tréner celý čas venuje len vám a vie celú session prispôsobiť vašim schopnostiam a cieľom, čo sa v skupine nedá. 

Na Traildeere máme viacerých trénerov po celom Slovensku, ktorí väčšinou poskytujú celodenné tréningy, tzv. bajkové kempy či už na parkoviskách, v skill centrách alebo bajk parkoch. Okrem toho tu majú aj výber iných tréningov, takže je z čoho vyberať.

Odkazy na jednotlivé tréningy:

Bike Campy s Mišom Pokorným pre mierne pokročilých a pokročilých v Kálnici.  

Bike Camp a Mini Bike Campy pre začiatočníkov v Bratislave s Rišom Lipovským

Individuálne či skupinové bike tréningy pre začiatočníkov a pokročilých s Peťom Krajčoviechom v Žiline

Pravidelné Bike tréningy s OKO Academy v Žiline na OKO Trails

Individuálne bike tréningy s Dodom Ondičom v Žiline

V prípade, že by si chcel individuálny tréning, alebo nevidíš tebe vyhovujúci dátum, či máš nejakú otázku na trénera tak ho neváhaj kontaktovať priamo cez daný produkt.

Samozrejme fungujú na Slovensku aj ďalší tréneri, ktorých možeme odporučiť ako napr. Samo z Be a Rider či Tomáš z Bikeacademy v Bratislave, alebo Matej z MTB školy v Košiciach.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply